Activiteiten

Activiteitenkalender

De Bommelerwaard heeft zó veel te bieden! Benieuwd? Lees meer

Volgende
Slot Loevestein

Locatie

Slot Loevestein

Bezoek het kasteel en fort Slot Loevestein. Gelegen op een unieke plek in Nederland; de Maas en Waal komen hier samen en Gelderland, Brabant en Zuid-Holland raken elkaar. In dit Hollandse rivierenlandschap liet ridder Dirc Loef van Horne rond 1361 zijn kasteel bouwen, vanwege de strategische ligging. Toendertijd om tol te heffen en nu ideaal voor een dagje uit!

Met aarden wallen, dubbele grachten, een bomvrij onderkomen, munitiekelder en een straatje met soldatenhuisjes ademt de vestiging nog steeds de sfeer uit van een 18e eeuws soldatendorp. In het kasteel, de voorburcht en het soldatendorp is voor jong en oud iets te beleven. In het museum leert u over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie. Met verschillende activiteiten komt u meer te weten over kruit & wapens, en in de kelder kunt u de ervaring van hoogwater voelen. In het kasteel zijn gidsen aanwezig die op vaste tijden verhalen vertellen. 

Wist u dat Slot Loevestein ooit het decor was van een spraakmakende historische gebeurtenis?
De rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot zat hier een levenslange gevangenisstraf uit, tot zijn spectaculaire ontsnapping in 1621. Hij zat toen slechts twee jaar gevangen en ontsnapte op 22 maart 1621… in een boekenkist!

Tijdens zijn gevangenschap verzocht Hugo om verschillende boeken, om zijn studie en werk voort te kunnen blijven zetten. De benodigde boeken werden in delen aangeleverd in een boekenkist, die af en aan vanuit Gorinchem naar Slot Loevestein werd vervoerd. Gedurende zijn gevangenschap bereidde Hugo de ontsnapping voor, door te oefenen om zo stil mogelijk in de kist te liggen.

De dag dat Hugo ontsnapte, was er een jaarmarkt gaande in Gorinchem. Verscholen in de boekenkist wist hij, mede door de festiviteiten, te ontsnappen en vluchtte via Waalwijk naar Antwerpen. Op het moment dat dat de bewakers de vermissing ontdekten, was Hugo al uren onderweg en was er geen aanwijzing meer te vinden over zijn locatie.

Hugo de Groot heeft na zijn ontsnapping nog 24 jaar geleefd